Khamis, 11 Ogos 2011

Rusuhan di UK, KERAJAAN perlu buka mata."Tindakan pantas PDRM kekang BERSIH, jaga keamanan patut dipuji."

Itulah yang ditulis oleh wartawan Berita Harian hari ini (11.Ogos.2011). Aku tertanya-tanya apa kaitan Rusuhan di UK dengan demontrasi Bersih 2.0. Adakah wartawan tersebut tersalah tulis atau sememangnya wartawan itu jahil dalam membuat analisis.

Semua tahu, demontrasi yang diadakan oleh Bersih adalah untuk menuntut pilihanraya yang adil. Dan, semua orang pun tahu, rusuhan di UK pula berpunca daripada sentimen perkauman yang tercetus ekoran pembunuhan seorang lelaki kulit hitam oleh polis. Ia berlaku di London dan kemudiannya merebak ke beberapa kota lain seluruh UK.

Malang sekali wartawan Berita Harian ini jahil politik dan isu semasa. Sepatutnya dia menegur kerajaan Malaysia agar membuka mata dan mengambil iktibar daripada peristiwa rusuhan di UK.Iktibar supaya Kerajaan Malaysia tidak bermain dengan api perkauman. Di Malaysia, parti yang memerintah negara, iaitu BN dan UMNO khasnya,amat merestui isu-isu perkauman.

Beberapa tahun kebelakangan ini,ekoran cacat dan lumpuh akibat kehilangan beberapa buah negeri ke tangan Pakatan Rakyat.BN umumnya dan UMNO khususnya ibarat orang gila yang sasau lagi nyanyuk. Pelbagai kemungkaran politik telah dilakukan untuk merampas kembali negeri-negeri yang dirampas oleh PR. Paling ketara ialah merestui isu perkauman.

Bermula dengan mencabar penganut-penganut Hindu berkelahi dengan mengadakan demontrasi sambil membawa dan memijak kepala lembu. Tapi, disebabkan penganut Hindu tidak melatah, maka kecewalah pemimpin-pemimpin UMNO.

Tak lama kemudian, keldai UMNO, iaitu PERKASA telah mencabar penganut Kristian berperang. Berahim Ali telah melancarkan perang sabil untuk memerangi penganut Kristian. Tapi disebabkan penganut Kristian tidak melatah, maka usaha UMNO yang berselindung di sebalik PERKASA ini gagal. UMNO kecewa lagi.

Langkah terakhir, PERKASA telah mengancam orang-orang cina sempena perhimpunan Bersih 2.0. Nyawa dan harta orang cina terancam. Tapi orang cina bertindak matang dengan tidak melayan karenah dan provokasi Berahim Ali yang terkenal sebagai kebudak-budakan itu.

Kesemua isu-isu perkauman ini dilakukan dengan restu UMNO. Lihatlah kenyataan-kenyataan Menteri-menteri bermazhab UMNO. Kesemuanya merestui tindakan-tindakan PERKASA. Jadi, kepada Kerajaan perlulah buka mata seluas-luasnya dan buka telinga sebesar-besarnya. Apa yang berlaku di UK, perlulah dijadikan iktibar. Jangan cuba bermain dengan api perkauman nanti negara akan hangus terbakar.

Isnin, 8 Ogos 2011

Bonus setengah bulan untuk penjawat awam dan RM500 untuk pesara

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam bulan ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.

"Bonus dan bayaran khas ini akan dibuat pada pertengahan bulan ini," kata Najib yang juga Menteri Kewangan dalam satu kenyataan hari ini.
Katanya, bonus itu adalah bagi menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara.

Perdana Menteri berkata, kerajaan berharap pemberian bonus dan bayaran khas ini dapat meringankan beban penjawat awam dan pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

"Ini menunjukkan bahawa kerajaan sentiasa prihatin dan sangat menitikberatkan kebajian penjawat awam dan pesara kerajaan. Pemberian ini juga satu penghargaan kerajaan kepada seluruh penjawat awam," katanya.

Najib berkata, pemberian bonus dan bayaran khas itu akan membabitkan 1.27 juta penjawat awam Persekutuan dan 590,000 pesara kerajaan dengan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2 bilion. - BERNAMA

sumber: Berita Harian.