Khamis, 8 Mac 2012

SAIFUDDIN ABDULLAH LELAKI UMNO TERAKHIR.


Syukurlah sebab masih ada lagi saki baki lelaki dalam UMNO. Semua tahu UMNO adalah tempat bersarangnya golongan pondan. Malah Pergerakan Pemuda UMNO juga dibarisi oleh golongan Mak Nyah yang lembut gemalai.

Haji Najib, si Amirul Mukminin UMNO terkenal kerana sifatnya yang dayus. Lihatlah, segala urusan penting negara diserahkan kepada Hajah Rasmah.

Lagi gila babi, urusan membela lembu pun diserahkan kepada perempuan. Tapi si perempuan yang diamanahkan mmebela lembu tu gila babi orangnya. Ada kah patut dibelanya lembu dalam kondominium. Tak boleh salahkan betina UMNO tu seratus peratus, sebabnya. Ini berpunca dari jantan-jantan dalam UMNO yang semuanya pondan. Sebenarnya ada penganalisis yang mengatakan, jantan-jantan UMNO ni dicipta untuk bersetubuh sahaja. Entah betul entah tidak, aku pun tak tahu.


Saifuddin Abdullah, itulah satu-satunya anak jantan dalam barisan parti warisan penjajah, UMNO. Dia satu-satunya lelaki yang bermaruah di dalam UMNO. Ketika Haji Najib berdalih dan beralasan untuk mengelakkan debat dengan Dato Seri Anwar Ibrahim, tiba-tiba lelaki UMNO terakhir, iaitu Saifuddin Abdullah menyatakan debat antara kedua-dua pemimpin itu sebagai releven.

Lihatlah sendiri kenyataan Saifuddin Abdullah yang disiarkan dalam SINAR HARIAN


Debat politik baik untuk demokrasi. Ia peluang untuk mencetuskan idea yang bernas dan mempertahankannya dengan cerdas. Rakyat akan menilai.

Namun, terdapat mereka yang menolak debat. Tidak mengapa jika tidak ingin berdebat kerana itu pilihan masing-masing, tetapi usahlah menolaknya bulat-bulat.

Di sini, disenaraikan 10 alasan yang menolak debat dan jawapan terhadapnya.

Alasan 1: Tiada apa hendak didebatkan.
Jawapan 1: Takkanlah tokoh politik tidak punya idea. Banyak perlu didebatkan, contohnya dalam bidang politik apakah politik baru, transformasi politik, inovasi demokrasi dan pemikiran politik progresif untuk masa depan? Bidang-bidang lain juga ada isu yang wajar didebatkan.

Alasan 2: Tidak perlu debat, ucapan mencukupi.
Jawapan 2: Ramai boleh berucap. Adakalanya teks ucapan disediakan orang lain dan yang menyampaikannya tidak fahampun kandungannya. Kekurangan ucapan ialah idea itu tidak dapat diuji kebenaran dan kekuatannya. Sebaliknya, melalui debat, pendebat bukan sahaja perlu menyampaikannya, tetapi lebih penting lagi perlu mempertahankannya.

Alasan 3: Ia lebih banyak keburukan daripada kebaikan.
Jawapan 3: Ia menimbulkan keburukan jika tidak dilaksanakan dengan bijaksana. Sebenarnya, ia lebih banyak kebaikan sebab itu ia sebahagian daripada pendekatan dakwah Islamiah, iaitu seperti yang dicatat dalam al-Nahl:125, “...berdebatlah dengan mereka dengan cara yang terbaik”.

Alasan 4: Ia menyebabkan lawan memanipulasi masalah kita.
Jawapan 4: Pertama, siapa suruh mendebatkan masalah kita? Kedua, memang kerja lawan memanipulasi kita, tidak kira diadakan debat ataupun tidak, dan ketiga, debat adalah gelanggang untuk menunjukkan kebaikan kita.

Alasan 5: Tidak perlu ikut format debat pemilihan Presiden Amerika Syarikat.
Jawapan 5: Siapa kata mesti ikut format itu? Terdapat banyak format debat. Peserta boleh menentukan formatnya.

Alasan 6: Rakyat belum bersedia.
Jawapan 6: Rakyat telah lama bersedia. Rakyat inginkan keterbukaan dan ketelusan, pemimpin yang berilmu dan artikulatif, yang punya pendirian serta pandangan, dan bukannya sekadar pandai mengampu dan meraih undi semata-mata. Soalnya ialah adakah tokoh politik telah bersedia?

Alasan 7: Debat bukanlah jawapan kepada masalah negara. Apa yang penting ialah usaha membangun negara.
Jawapan 7: Siapa kata debat adalah jawapannya? Ia adalah satu daripada jalan terbaik untuk mendapatkan jawapannya.

Alasan 8: Kita perlu pemimpin yang pandai bekerja dan bukannya hanya pandai berdebat.
Jawapan 8: Siapa kata kita hendak pemimpin yang hanya pandai berdebat? Adakah pemimpin yang pandai berdebat tidak pandai bekerja? Adakah pemimpin yang tidak berdebat semestinya pandai bekerja? Pandangan ini adalah pelarian daripada realiti bahawa antara kualiti pemimpin yang baik ialah kebolehannya berhujah. Kerana ia mencerminkan pemikirannya yang rasional dan kritis. Bukankah lebih baik memiliki pemimpin yang pandai kedua-duanya, iaitu berhujah dan bekerja?

Alasan 9: Debat di dewan legislatif memadai.
Jawapan 9: Agenda dewan legislatif mengehadkan peluang untuk debat yang sepatutnya. Lagipun, dunia demokrasi hari ini tidak terhad kepada dewan legislatif semata-mata.

Alasan 10: Debat bukan budaya kita.
Jawapan 10: Kalau begitu, tidak perlulah mengamalkan demokrasi!

Tiada ulasan: