Sabtu, 6 Ogos 2011

Pujukan gereja


Ibu tunggal tak dapat bantuan Baitulmal dalam dilema

SEREMBAN: Seorang lagi mangsa mendedahkan bagaimana dia dipujuk secara berterusan untuk mendekati gereja walaupun selepas membuat keputusan untuk tidak lagi menerima bantuan kewangan yang dihulurkan gereja terbabit di Rahang, dekat sini sejak Disember lalu.

Wanita yang ingin dikenali sebagai Nur, 40, berkata pada mulanya dia sanggup menerima bantuan yang dihulurkan gereja terbabit bagi memastikan empat anak perempuannya berusia lima hingga 12 tahun meneruskan kehidupan, selepas gagal mendapat bantuan berterusan daripada Baitulmal.

Katanya, pada mulanya dia berat hati tetapi selepas memikirkan nasib anak-anak yang masih bersekolah, dia menerima bantuan dihulurkan dalam bentuk makanan keperluan harian setiap bulan sejak April tahun lalu.
“Setiap bulan pihak gereja itu akan telefon dua hingga tiga kali untuk bertanyakan khabar. Mereka juga tidak lupa bertanyakan masalah dihadapi.

“Mereka turut menawarkan supaya saya dan anak-anak tinggal di asrama yang disediakan di pusat ibadah itu dan sanggup menanggung segala keperluan kami anak beranak termasuk keperluan persekolahan tapi saya menolak.

“Bagaimanapun, sejak Januari lalu, saya turut menolak semua bantuan yang diberikan setiap bulan memandangkan jiran sudah memandang serong,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Ampangan, di sini, semalam.

Nur berkata, sejak berhenti kerja sebagai pembantu akaun pada 2008 akibat masalah kesihatan, antaranya asma yang teruk, darah tinggi dan kencing manis, dia masih perlu mencari rezeki bagi membesarkan anak-anak memandangkan suami lalai memberi nafkah.

Katanya, selain meminta ihsan saudara mara, dia turut menjalankan beberapa pekerjaan seperti membantu rakan menjual makanan kesihatan, makanan segera dan juga buku sekolah tadika.

“Namun sejak pengsan beberapa kali bulan lalu ketika menghantar buku ke sekolah tadika, saya tidak lagi bekerja. Saya cuba mendapatkan bantuan Baitulmal sekali lagi namun mereka memberi pelbagai alasan, antaranya saya pernah mendapat bantuan sebelum ini.

“Saya mengaku memang pernah dapat bantuan sebelum ini tetapi sekali saja. Kini saya sedang memikirkan sama ada mahu menerima sekali lagi tawaran daripada pusat ibadah itu atau tidak memandangkan mereka kerap telefon bertanyakan khabar dan menawarkan apa saja bantuan yang diperlukan,” katanya.

Sumber : Berita Harian

ULASAN JIWA HAMBA.

Isu akidah tidak boleh dipandang ringan. Melihat kepada keadaan sekarang, krisis akidah ini umpama barah yang sedang membaham sel-sel akidah. Tidak mustahil suatu hari nanti, tukar agama akan jadi umpama tukar baju.

Cuma Jiwa Hamba hairan dengan Datuk Mohd Zaman Khan, presiden Majlis Aids Malaysia (MAC) yang mewajarkan tindakan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) atas alasan mengutip dana bagi program sokongan HIV/AIDS. Datuk Zaman Khan adalah bekas orang kuat dalam PDRM dan nampaknya kini mula bersekongkol dengan agenda pihak gereja.

1 ulasan:

LaNuNsepet berkata...

malu la kita..
kutipan zakat n sedekah banyak..
org islam yang kaya pun ramai.

Tapi masih ada org islam yang miskin, org islam yang tak mampu tepaksa mengih simpati agama lain.

kerajaan NS wajib jawab.!!
MALU! jangan pasni nak salahkan ibu tunggal tu pulak.